Home Kultur Arkitektur i Tyskland – Bauhaus

Arkitektur i Tyskland – Bauhaus

0
Arkitektur i Tyskland – Bauhaus

Det var en revolution af de enorme, da Bauhaus grundlagde deres stil for design. I dag hører vi stadig ekkoet af det brag, som et billede på hvordan minimalisme og praktisk brug kan gå hånd i hånd med smukke linjer og æstetik. Fra 1919 startede det hele i Weimar. Her blev der opført helt unikke bygninger, som du stadig kan beundre.

Det var intet mindre end en revolution. Da Bauhaus skole – eller rettere højskole – introducerede deres tilgang til kunst og arkitektur. Du kan turnere rundt sammen med de kunststuderende og arkitekt studerende når du tager fra Weimar til Dessau og derefter til Bernau. Hvis du bliver inspireret til mere så er der et væld af museer.

Gropius-bygningen

I 1996 – på 70 års dagen for bygningen – blev Gropius bygningen i Dessau sat på listen over UNESCO-verdensarv. En anerkendelse der måske gik mere ud på at sikre at bygningerne står der for eftertiden. For fodaftryk er der sat nok af. Fra 1919 og frem har stilen nemlig været den toneangivende og inspireret tusinder af arkitekter og kunstnere og milliarder af mennesker. Bygningerne er lavet af Wassily Kandinsky, Hannes Meyer og naturligvis Walter Gropius selv. Senere i 2017 blev Bundesschule des Allgemeinen Deutschen Gewerkschaftsbundes (forkorter: ADGB) der ligger i Bernau i udkanten af Berlin og ikke mindst fem af de meget berømte altangangshuse, du finder i Dessau-Roßlau.

Moderne udtryk

Hochschule für Gestaltung eller Design-højskolen

Godt nok startede det hele i 1919, men det var først i 1926 at designhøjskolen i Dessau blev indviet. Det var her det gik fra at være de få kunstnere til at blive bredt ud over hele verden. For højskolen tiltrak alle med talent, der valfartede til stedet. Det kan du opleve på de smukke Meisterhäuser og i hele kvarteret omkring Dessau-Törten med før omtalte altangangshuse. Det var en unik måde at tænke boligbyggeri på.